داشتن یه توله سگ خیلی لذت بخش و هیجان انگیزه. درسته که کار زیادی می بره ، اما اگه کارتون رو درست انجام بدید، یه همراه شاد و وفادار و دوست داشتنی نصیب تون میشه. توله ای که میگیرین، باید حداقل 8 هفته ش باشه؛ چون معمولا تو این سن، از شیر گرفته میشن و از شیر گرفتن قبل از این سن، ممکنه سلامتش رو به خطر بندازه. در ادامه یادداشت هر آنچه که باید در مورد نحوه ی نگهداری توله سگ بدانید! با پتچی همراه باشین!

توله ی مناسب خودتون رو بگیرین

 آیا پوشش بدنش مناسب محل زندگی تون هست؟ آیا اندازه ش، مناسب خونتون هست؟ آیا میزان انرژیش، به نوع زندگی شما میخوره؟ اگه دقیق به این سوالات فکر کنین، هم سلامت توله ای که میارین تضمین میشه و هم با اومدنش، شادی رو به خونتون میاره.

خونتون رو امن کنین

 به دلیل اینکه توله سگ ها دوست دارن که اشیا رو با دهانشون کشف کنن، باید یه سری کارها رو برای حفظ امنیت انجام بدین.

  • اشیای شکستنی رو از دسترسش خارج کنین.
  • کابل های الکتریکی رو بپوشونین و یا بردارین و پنجره ها رو بسته نگه دارین.
  • مواد شیمیایی و مضر رو از فضایی که قراره نگهداری بشن، دور کنین.
  • سطل زباله رو داخل کابینت بذارین و یا سطل زباله ای بگیرین که ازش بلندتر باشه و نتونه بره توش و بندازتش.
  • یه نرده ی فلزی یا وسیله ای تهیه کنین که بتونه توله رو تو یه اتاق و یا فضا، محدود کنه.

نگهداری توله سگ

فضای کافی در اختیارش بذارین

 آشپزخونه یا حمام برای نگهداری تو طول روز مناسبه، چون هم گرمه و میشه کفش رو شست. شب هم تو همون فضای محدود شده یا قفس و توی اتاقتون نگهش دارین. این کار باعث میشه که وقتی بخواد دفع کنه، صداش رو بشنوید و بیرون ببریدش.

دو ظرف فلزی برای آب و غذا تهیه کنین

 این نوع ظرف ها بهتر از ظرف های شیشه ای هستن، چون لب پر نمیشن و تمیزتر میمونن. اگه حیوون دیگه ای هم دارین، براشون ظرف جدا برای آب وغذا بذارین تا دعواشون نشه. اگه موقع غذا دادن، از هم جداشون کنین، هر کدون غذای مورد نیاز بدنشون رو دریافت می کنن.

جای خواب برای توله تون فراهم کنین

 خوبه که یه بالشت، یه سبد با چندتا حوله  تو قفس بذارین. هر کدومو که انتخاب می کنین، باید نرم، تمیز، راحت و خشک باشه. اگه هوا سرد بود، یه پتو هم بذارین. همچنین برای اینکه بین حیوون ها تون دعوا نشه، براشون وسایل جداگونه بذارین.

براش چندین اسباب بازی تهیه کنین

 از اونجایی که توله ها کلی انرژی دارن، باید کلی براشون وسیله بازی تهیه کنین که هم بتونن بجون و هم نرم باشه. همچنین این وسیه ها باید انقد مقاوم باشه که نتونن قورت بدن و خفه بشن. پوست خام رو به عنوان وسیله بازی بهش ندین، بلکه فقط برای تشویقش ازش استفاده کنین و موقعی هم که داره میجوه، حواستون باشه.

تشویقی مناسبی رو انتخاب کنین

یکی از راه های نگهداری توله سگ تشویق کردن سگ می باشد. تشویقی هایی که برای تربیتش استفاده می کنین، باید سالم، کوچیک و قابل جویدن باشه. هدف استفاده از اینها اینه که همون لحظه پاسخ کار خوبی رو که انجام داده، بدین. اما اگه ویژگی های بالا رو نداشته باشه، باید بشینی و منتظر بمونین تا خوردنش تموم بشه و ادامه ی کارتون رو انجام بدین.

میتونین از تشویقی های مدادی استفاده کنین و اگه بزرگن، تیکه شون کنین. حتما از انواع نرم و ترد استفاده کنین. نوع نرم برای تربیت و نوع ترد برای تمیز کردن دندون ها مناسبه.

غذای مناسب انتخاب کنین

 می تونین از غذای کنسروی یا خونگی و حتی خام استفاده کنین؛ اما قبل از هر کاری با دامپزشک مشورت کنین. بهتره از فردی که توله رو ازش گرفتین، در مورد تغذیه سگ سوال کنین و تا چند هفته بعد آوردن به خونه از همون تغذیه استفاده کرده و تغییر غذا رو آروم و طی یک یا دو هفته انجام بدین.

ممکنه اگه همون موقع غذاشو تغییر بدین، حالت تهوع بگیره و استفراغ کنه. از غذای مخصوص توله ها استفاده کنین که رنگ خوراکی و یا مواد نگهدارنده یا مصنوعی نداشته باشه، چون بعضی از سگ ها به این مواد حساسیت دارن.

غذای پخته یا خام خونگی، مسئولیت سنگینی به همراه دارن، چون باید مطمئن باشین که مواد مغذی کافی به توله می رسه. پس اول از همه با یه دامپزشک مشورت کنین.

ابزار اولیه ی تمیزکاری رو تهیه کنین

حداقل چیزایی که نیاز دارین، شامل این موارد میشن: برس مخصوص، شونه، دستکش پلاستیکی، ناخن گیر، مسواک و خمیر دندون مخصوص، شامپو و نرم کننده ی مخصوص و حوله. تمیزکاری فقط برای خوشگل کردن سگتون نیست، بلکه باعث حفظ سلامت و خوشحالیش هم میشه.

یه قلاب پلاستیکی، قلاده ی پهن و منگوله ی فلزی تهیه کنین

اگه قلاده اندازه ی درستی نداشته باشه، باعث آسیب به گلو و گردن سگ میشه. حواستون باشه که با بزرگ شدنش، اندازه ی قلاده رو تغییر بدین.

کاری کنین که سگ به محیط خونه عادت کنه

 ممکنه برای اولین بار که توله رو به خونه می برین، بترسه؛ پس نیاز هست که توجه و عشق بیشتری تو روزهای اول دریافت کنه. یه بند سبک به قلاده ش وصل کنین و بذارین دوروبر خونه و حیاط بگرده.

قرار نیست که همون روز اول همه جا رو نشونش بدین، اما بهتره با جاهای اصلی آشنا بشه. نذارین که آزادانه هر جا خواست بره، چون حادثه خبر نمیکنه. شب ها تو قفس و توی اتاق خودتون نگهش دارین که احساس تنهایی نکنه.

زیاد نوازشش کنین

لمس بدن، پاها و سر روزانه ی توله خیلی اهمیت داره، به دلیل اینکه هم باعث میشه که به این کار عادت کنه و ارتباط بهتری باهاش برقرار کنین و هم علاقه تون رو بهش نشون بدین.

با دقت از توله ها مراقبت کنین

  توبه ها هم مثل نوزاد انسان بدن حساس و شکننده ای دارن. آروم بلندش کنین و یه دست رو زیر سینه و با دست دیگه ، قسمت پایینی بدنش رو نگه دارین.

از توله سگ تون مراقبت کنین

توله ها به طور غریزی، کنجکاون و حتی گاهی با وجود مراقبت کافی هم ممکن فرار کنن و گم بشن. حتما قلاده ای به توله ببندین و یه منگوله که اطلاعات تماستون (شماره و آدرس) و اسم سگ روش نوشته شده رو بهش وصل کنین. حتما برای سگ تون شناسنامه بگیرین و واکسن هاری رو بهش بزنین.

از  میکروچیپ استفاده کنین

میکروچیپ، یه وسیله ی خیلی کوچیک و به اندازه ی یه دونه ی برنجه که زیر پوست و پشت گردن قرار میگیره. شما اطلاعات تماستون رو با این وسیله تطبیق میدین که  اگه سگتون گم شده، فرد یا مرکزی که پیداش میکنه، با اسکن کردن این میکروچیپ به اطلاعات شما دسترسی پیدا کنه و باهاتون تماس بگیره.

متخصصین پیشنهاد می کنن که حتی اگه سگتون قلاده و اطلاعات تماسی به همراه داره، از یه میکروچیپ استفاده بشه که کسی نتونه برش داره.

مکانی امن برای بازی سگ فراهم کنین

 بهتره اگه دیوار ها کوتاهه، حیاط فنس کشی بشه. همچنین ببینین که از چه وسیله ای بیشتر خوشش میاد و داخل خونه هم تا وقتی که تربیتش کامل نشده، حتما با وسیله ای محدودش کنین.

تغذیه ی توله سگ

  1. غذای مناسبی انتخاب کنین. شاید دلتون بخواد که یه غذای ارزون انتخاب کنین ولی باید بهتون هشدار بدیم که انتخاب خوبی نیست. دنبال غذایی بگردین که مقدار کافی از پروتئین ماهی، مرغ، گوسفند، گاو و تخم مرغ داشته باشه. در این مورد حتما با دامپزشک مشورت کنین. اگذ هم میخواین غذاشو عوض کنین، این کار رو به تدریج انجام بدین تا مشکلی براش پیش نیاد.
  2. درست بهش غذا بدین. وعده های کوچیکی از غذای مخصوص توله سگ رو در دفعات متعدد توی طول روز بهش بدین. میزان غذاش هم به اندازه، سن و نژاد توله بستگی داره . حتما با مشورت دامپزشک میزان غذاش رو تغییر بدین. میزان غذای معمول با توجه به سن، به صورت زیره:

6 تا 12 هفتگی: 3تا 4 وعده ی روزانه

10 تا 20 هفتگی: 3 وعده در روز

بیشتر از 20 هفته: 2 وعده در روز

  1. در مورد تغذیه های نژادهای کوچیک، راهنمایی بگیرین. ممکنه نژادهای کوچیک، مثل یورکشایر تریر، پامرانین و… افت قند خون پیدا کنن. معمولا این نوع سگ ها تا 6 ماهگی، باید تمام طول روز، به غذا دسترسی داشته باشن. این کار باعث میشه که افت شدید قند خون پیدا نکنن و عواقبی مثل ضعف، گیجی و حتی تشنج در پی نداشته باشه.
  2. مدت زیادی برای خوردن در اختیارش نذارین. این کار از پرخوری جلوگیری میکنه و علاوه بر این، به خاطر اینکه شما این غذاهای خوشمزه رو در اختیارش میذارین، باهاتون ارتباط برقرار می کنه. تقریبا باید 20 دقیقه برای تموم کردن غذا، بهش فرصت بدین.
  3. موقع خوردن، مواظبش باشین. این کار باعث میشه که اگه توله مشکلی داشته باشه، اطلاع پیدا کنین. حواستون باشه که اگه به غذا بی میل بود، ممکنه فقط دوستش نداشته باشه یا مشکلی براش پیش اومده باشه. باید حتما به این نکته توجه کنین و در صورت بروز هر مشکلی با دامپزشک تماس بگیرین.
  4. چیزی که خودتون می خورید رو بهش ندین. شاید دلتون بخواد که این کار رو بکنین، اما ممکنه باعث چاقی بیش از حدش بشه. علاوه بر خطراتی که داره، ممکنه عادت کنن که برای غذا التماس کنن که خیلی سخته این عادت رو از بین ببرین.
  • فقط غذای مخصوص سگ رو بهش بدین.
  • وقتی خودتون غذا می خورین، محلش نذارین.
  • در مورد غذاهای انسانی که مشکلی برای سگ ها ندارن، از دامپزشک سوال کنین.
  • غذاهایی که چربی زیادی دارن، ممکنه مشکلاتی وابسته به لوزالمعده براشون ایجاد کنه.
  1. غذاهای مضر رو از دسترسش خارج کنین. بدن سگ ها با انسان ها فرق می کنه و ممکنه نتونن برخی از غذاها رو هضم کنن. اگه غذای مضر و سمی خورد، حتما به دامپزشک مراجعه کنین. بعضی از مواد غذایی غذایی سمی و مضر شامل: کشمش، انگور، چای، الکل، سیر، پیاز، آواکادو، نمک، شیرین کننده ی زایلیتول و شکلات میشن.
  2. آب تازه و کافی در اختیارشون بذارین. همیشه باید یه کاسه آب تازه در دسترس شون باشه. حواستون باشه که توله ها یکم بعد خوردن آب، ادرار می کنن، پس با یه بندی که به قلاده می بندین، بیرون ببریدش تا توی خونه ادرار نکنه.

حفظ سلامت توله سگ

  1. محیط زندگی توله سگ رو امن نگه دارین. یه فضای ناامن یا کثیف، ممکنه سلامت سگ رو به خطر و شما رو به خرج بندازه. اگه جایی تو خونه ادرار یا مدفوع کرد، سریعا تمیزش کنین. همچنین، گیاهان سمی رو از دسترسش دور کنین، مثل لیلیوم، خرزهره، آزالیا، سرخدار، گل انگشتانه، گل صد تومنی، ریواس و شبدر ایرلندی.
  2. سگ باید فعالیت کافی داشته باشه. نژادهای مختلف به میزان فعالیت های متفاوتی نیاز دارن. بعد غذا، با بند و قلاده بیرون ببرینش و تو هر سنی هم دامپزشک صلاح دونست، برای پیاده روی ببرینش تا فعالیت روانه ای داشته باشه. معمولا بعد یه خواب کوتاه، انرژی شون زیاد میشه.
  3. همچنین پیشنهاد میشه تا قبل از 9 ماهگی، بازی و فعالیت شدیدی انجام نده. بهتره یک ساعت پیاده روی روزانه ای رو که در نظر میگیرید، تو 3 یا 4 مرحله انجام بشه و در حیت این کار هم ، سگ با سگ های دیگه آشنا بشه.
  4. اگه دامپزشکی انتخاب نکردن، بهتره این کار رو انجام بدین. در مورد دامپزشک های مختلف پرس وجو کنین و چند تاشون رو انتخاب کنین و حضورا به مطبشون برین و بهترینش رو انتخاب کنین. بهتره کلینیکی رو انتخاب کنین که رفتار دوستانه تر، مدیریت خوبی داره و بوی تمیزی میده و خودتون هم توی اونجا احساس راحتی می کنین.
  5. واکسن های سگ تون رو بزنین. بهتره از شش هفتگی، برای واکسیناسیون به دامپزشک مراجعه کنین و از دامپزشک در مورد مواردی مثل: هپاتیت سگ ها، بدخلقی، پارا آنفولانزا و ویروس پاروا سوال کنین. ممکنه دامپزشک با توجه به محیط زندگی یا نژاد سگتون، واکسن های اضافه ای هم پیشنهاد بده.
  • توی اولین ویزیت، در مورد انگل تراپی هم بپرسید. ممکنه که همون موقع انگل تراپی انجام بشه و فقط ازتون بخوان که هر چند وقت یک بار برای این کار مراجعه کنین و یا اول نمونه ای بگیرن تا از وجود انگل مطمئن بشن و بعد درمان رو شروع کنن.
  • انگل تراپی هم برای سگ هم برای خودتون خوبه چراکه خیلی از این انگل ها میتونن وارد بدن انسان بشن و مشکل ایجاد کنن.
  • بعد اولین ویزیت، وقتی که سگ بین 12 تا 16 هفته ش شد، برای واکسن هاری دوباره مراجعه کنین.
  1. سگ تون رو اجتماعی کنین. بهترین زمان برای اجتماعی شدن توله سگ ها، بین 7 تا 16 هفتگیه.میتونین از مراکزی که به این منظور راه اندازی شدن مراجعه کنین تا سگ تون با سگ های دیگه هم آشنا بشه.
  2. سگ تون رو عقیم کنین. با دامپزشک در این رابطه صحبت کنین. احتمالا پیشنهاد بده که بعد اتمام واکسیناسیون ، جراحی انجام بشه و یا به خاطر مسائلی قبل ازآن انجام بشه.
  3. مثلا عقیم سازی سگ های بزرگ ممکنه سخت و هزینه بر باشه و دامپزشک پیشنهاد بده که وقتی سگتون بین 25 تا 30 کیلوگرمه، عقیم بشه. همچنین سگ های ماده رو باید قبل سیکل اول فحلی ، عقیم کرد؛ این کار باعث کاهش خطر سرطان پستان، سرطان تخمدان و عفونت رحم می شه.
  4. رفتن به دامپزشکی رو کاری لذت بخش کنین. با خودتون تشویقی و وسایل بازی ببرین تا سگ از رفتن به دامپزشکی ، لذت ببره. قبل اولین مراجعه، به لمس دم، پاها و صورتش توسط فرد دیگه، عادتش بدین.این کار باعث میشه که موقع معاینه خیلی اذیت نشه. مراقب سلامتش باشین. حواستون باشه تا اگه مشکلی براش پیش اومد، سریع بفهمین. معمولا چشم هاش باید روشن باشه و چشم و بینی اش قی نکرده باشه.

.10 موهاش باید تمیز و براق باشه؛ اگه تغییر شکل بدن یا نازک بشن، ممکنه مشکلی وجو داشته باشه. پوستش رو نگه کنین تا برآمدگی، جوش یا التهابی نداشته باشه و همچنین نشونی از اسهال اطراف دمش نباشه.

تمیزکاری

  1. سگ تون رو هر روز شونه کنین. این کار باعث میشه که سگ تون تمیز بشه و اگه پوستش مشکلی داشته باشه، بفهمین.وسایل این کار، برای هر نژاد متفاوته و می تونین از دامپزشک تون در این رابطه سوال کنین.
  2. بهتره که کل بدنش و حتی شکم و پشت پاهاش رو شونه کنین و این کار رو از وقتی که خیلی کوچیکه با تشویقی و وسایل بازی و در زمان های کوتاه، شروع کنین تا عادت کنه. اما صورت و پاهاش رو شونه نکنین، چون ممکنه درد داشته باشه.
  3. ناخن های سگ تون رو کوتاه کنین. بهتره از دامپزشک، در مورد نحوه ی صحیح این کار بپرسین، چون درست انجام ندادنش ممکنه باعث آسیب رسوندن به سگ بشه؛ مخصوصا برای سگ هایی که ناخن های سیاهی دارن و تشخیص مکان کوتاهی ، سخته.
  4. ناخن های بلند ممکنه باعث تغییر شکل مچ سگ و آسیب رسوندن به فرش و مبلمان و حتی آدم ها بشه. بهتره که هر دو یا چهار هفته یه بار این کار رو انجام بدین، مگر اینکه دامپزشک نظر دیگه ای داشته باشه. همچنین پیشنهاد خوبیه که با تشویقی و آروم این کار انجام بشه تا سگ هم خسته نشه.
  5. مراقب لثه و دندون سگ تون باشین. وسایل بازی که بتونه گازشون بگیره، برای سلامت دندونش خیلی خوبه. حتما از مسواک و خمیردندون مخصوص سگ ها استفاده بشه. همچنین مسواک زدن رو با یه عالمه تشویقی و آروم انجام بدین تا تجربه ی خوبی براش ایجاد بشه.
  6. فقط در صورت نیاز سگ تون رو حموم کنین. حموم کردن بیش از حد، باعث از بین رفتن چربی مورد نیاز پوست و خشک شدن پوست سگ تون میشه. به تدریج سگ تون رو با آب و روند شست و جو آشنا کنین. باز هم تاکید میشه که در این مورد هم از خوراکی های تشویقی غافل نشین.

تربیت سگ

  1. یادشون بدین که کجا دفع کنن. این اولین کاریه که بعد آوردنش به خونه باید انجام بدین. هر چقدر بیشتر صبر کنین، کثیف کاریش هم بیشتر و یاد دادنش سخت تر میشه. می تونین تو روزهای اول از پد های آموزشی استفاده کنین، ولی نه بیشتر از این زمان و بعد اون باید یاد بگیرن که برای دفع، به بیرون از خونه برن.
  • یادتون باشه که مثانه ی توله سگ، کوچیکه و ممکنه نیاز داشته باشه که هر 30 دقیقه یک بار بیرون بره.
  • وقتی خودتون دائما پیشش نیتین، با پدهای آموزشی یا روزنامه محدودش کنین.
  • نذارین ازانه تو خونه بچرخه. اگه باهاش بازی نمی کنین، تو قفس بذارینش و یا جایی نزدیک خودتون ببندینش.
  • حواستون باشه که موقعی که باید بره بیرون، چه نشونه هایی داره و هر دفعه، به جای مشخصی ببرینش.
  • هر دفعه هم که بیرون رفت، تشویقش کنین.

 

  1. از تربیت با قفس استفاده کنین. این کار از خیلی جهات مفیده: رفتار مخربش رو از بین میبره، می تونین بدون نگرانی تنهاش بذارین و راحت بخوابین و برای آموزش دفع هم مناسبه.
  2. دستورات اولیه رو بهش یاد بدین. داشتن یه سگ خوش اخلاق توی خونه، خیلی لذت بخشه، پس عادات خوب رو بهش یاد بدین تا ارتباط تون باهم بهتر بشه. به دلیل اینکه ایجاد عادات خوب، راحت تر از ، از بین بردن عادات بده. بهش این دستورات رو یاد بدین: بیا، بشین و بخواب.
  3. به فضای ماشین ، عادتش بدین. گاهی با ماشین بیرون ببریدش تا به سفر با شما، عادت کنه و اگر این اتفاق نیفته، سوار شدن به ماشین باعث اضطرابش میشه. اگه تو ماشین حالش بد میشه، با دامپزشک صحبت کنین تا دارویی برای از بین بردن تهوع تجویز کنه. این کار ماشین سواری رو برای هر دوتون لذت بخش می کنه.
  • باید جای سگ تون توی ماشین امن باشه. می تونین از صندلی ماشین مخصوص سگ، بند مخصوص و یا قفس استفاده کنین.
  • یادتون باشه که توی روزهای سرد یا گرم، سگتون رو توی ماشین رها نکنین. به دلیل اینکه دمای داخلی ماشین خیلی سریع بالا میره و زندگی سگ رو به خطر میندازه. مثلا اگه دمای بیرون 29.4 درجه باشه، دمای ماشین حتی اگه پنجره ها باز باشن، توی 10 دقیقه به 39 درجه می رسه و حتی اگه بیرون ماشین خیلی سرد باشه هم ، سگ داخل ماشین یخ میزنه.