این ویروس اولین بار در ۱۹۸۷ شناسایی شد و شیوع بسیار متغیری در نقاط متفاوت جغرافیایی دنیا دارد. در بعضی نقاط جهان شیوع بسیار ‌پایین و در برخی دیگر از نقاط بسیار شایع هست شیوع بیماری از صفر تا ۳۳ درصد متغیر هست. این بیماری رشد بسیار آهسته و مخفیانه ای دارد و به مدت بسیار طولانی هیچ گونه علائمی مشاهده نمی شود. به نوعی کاملا مشابه روند HIV در انسان هست منتها به هیچ عنوان قابل انتقال به انسان نیست! در مقاله امروز مرجع آنلاین دامپزشکی پتچی با بیماری ایدز گربه سانان (FIV) آشنا خواهیم شد.

روش های انتقال بیماری

این ویروس اغلب در زمان درگیر شدن و جنگ دو گربه سالم و بیمار منتقل می شود. به خصوص از طریق گاز گرفتگی. احتمال بیماری در اثر معاشرت دو گربه با هم، یعنی زمانی که یک حیوان سالم و بیمار در حال تیمار یکدیگر هستند یا هنگام پرستاری مادر آلوده به بچه گربه ها قابل انتقال هست ولی روش رایجی به شمار نمی آید.

روند بیماری زایی

روند شروع بیماری بسیار مخفیانه خواهد بود و شروع علائم بالینی به علل بسیار متنوعی وابسته هست. میزان سلامتی حیوان در زمان ورود ویروس به بدن میتواند بروز علائم بالینی را از چند هفته تا چند سال متغیر کند. این ویروس هم از طریق کاهش گلبول های سفید و تضعیف سیستم ایمنی بدن و هم از طریق تخریب مستقیم سلول ها به بدن آسیب می رساند.

علائم بالینی رایج

  • ۵۱٪ از گربه های دیگر علائم کاهش وزن نشان می دهند.
  • ۲۷٪ از این گربه ها دچار زخم هایی در محوطه دهان هستند.
  • ۲۱٪ از آنان دهیدراته می باشند.
  • ۱۹٪ از حیوانات ترشحات بینی و چشم دیده شده است.

گفتیم که شروع علائم بالینی این بیماری ممکن است ب از چند هفته تا چند ماه متغیر باشد و البته در زمان تکثیر ویروس در بدن و قبل از ورود به فاز خفته بیماری علائمی مانند تب، تورم غدد لنفاوی و… ممکن است مشاهده شود. با ادامه روند تضعیف سیستم ایمنی حیوان، علائمی مانند استوماتیت یا زخم های دهانی، بی اشتهایی، مشکلات گوارشی، کم خونی و… مشاهده می شود بدن آرام آرام مستعد عفونت های قارچی و باکتریایی شده و احتمال ابتلا به سرطان ها افزایش می یابد.

با پیشرفت این بیماری، بدن گربه مستعد ابتلا به عفونت های ثانویه شده و روند درمان این عفونت ها و مشکلات ثانویه با مشکل مواجه می شود.

تشخیص بیماری

به طور معمول از تست آنتی بادی در تشخیص این بیماری استفاده می شود، کیت های تشخیص سریع این بیماری هم سطح آنتی بادی را مشخص می کنند ولی استفاده از تست آنتی بادی می تواند بسیار گمراه کننده باشد. بطور مثال وجود آنتی بادی مادری در بدن بچه گربه ها باعث مثبت شدن این کیت ها می شود (مثبت کاذب) و یا در مراحل پایانی بیماری که سیستم ایمنی به شدت سرکوب شده علی رغم ابتلا به بیماری تست آنتی بادی می تواند منفی (منفی کاذب) باشد. برای حصول نتیجه بهتر میتوان از تست PCR این بیماری استفاده کرد.

در صورتی که حیوان شما به هر علت آلوده به این ویروس هست حتما نیاز هست که او را از بقیه گربه ها جدا کنید تا مانع انتقال بیماری شوید. در مورد گربه های خیابانی که به هر علت وارد پناهگاه یا محلی می شوند که گربه های دیگری وجود دارند حتما در مورد ابتلای آنان به FIV-Felv تحقیق شود سپس به مکان جدید انتقال یابند. هنوز روشی برای حذف و از بین بردن ویروس در بدن وجود ندارد اما برخی داروها ممکن است روند بیماری را کند نمایند.

حیوانات مبتلا به FIV (Feline Immunodeficiency Virus) باید در شرایطی بدور از استرس زندگی کنند، هرگونه بیماری دیگر یا عفونت در این حیوانات باید به سرعت مورد درمان قرار بگیرد و با استفاده از مکمل ها و… سعی شود سیستم ایمنی آنان بهبود پیدا کند. حیوان مبتلا به FIV می تواند سال ها بدون مشکل خاصی زندگی کند بنابراین این بیماری به معنای پایان زندگی حیوان نیست.